perjantai 19. helmikuuta 2016

Vintageperjantai: ristipistot silitysarkilla

"Ennen vanhaan isoäidit ompelivat ristipistoja päreen valossa laskemalla. Nykyajan kiireisen ihmisen avuksi on tullut Silityskuvioarkki." Suuri Käsityökerho 6/77Olen keräillyt jonkin verran vanhoja kaavoja ja käsityöohjeita. Ajattelin, että voisin esitellä silloin tällöin vanhoista ohjeista toteutettuja töitä Retroperjantai-sarjassa. Luulin keksineeni nimen itse, mutta Retroperjantaihan on Voicen perjantai-illan ysäriohjelma. Sitten muutin otsikoksi "Vintageperjantai", sillä en tahdo nimien sekoittuvan kun tästä kirjoitusten sarjasta tulee vähintään yhtä suosittu kuin Oku Luukkaisen reiviohjelmasta.

Asiaan:

Muistatteko kun ostin kirppikseltä Suuri Käsityökerho-lehtiä vuodelta 1977? Kansiossa oli tosi paljon silityskuva-arkkeja, jotka on tarkoitettu kirjontaan. Nykyisten käsityölehtien mukana en ole ainakaan koskaan nähnyt sellaisia. Ei ihme. Ei vaikuttanut kovin kätevältä.

Ristipistomalli Suuri Käsityökerho-lehden numerosta 10/77
Testailin silityskuvioarkkia vanhaan tyynyliinaan. Kuvioita tuntui olevan mahdoton saada suoraan varsinkin kun kangas oli valmiiksi raidallinen. Typerä paperi pääsi liikkumaan sillä välin kun asetin silitysraudan sen päälle.

Tämän pidemmälle tämä kokeilu ei oikeastaan edennytkään. Jatkan taas joku kerta kun olen neulonut niin, että sormet kivistävät.


Ristipistot oli suunniteltu kirjottavaksi johonkin "emännän asuun". Sen pistely oli vähän ärsyttävää, sillä kuvio ei ollut suorassa, eivätkä ristit koskeneet toisiaan. Aina aiemmin kun olen ristipistellyt, olen survaissut monta kertaa samaan reikään. Tai sillä tavalla.

Tällaisen ihanan emännän asun voi valmistaa silitysarkkien avulla. Niin on onnellisen näköistä porukkaa.
Ehkä saan vielä aikaiseksi jonkin kunnollisen työn silityskuvioarkista tai vintagekaavoista yleensä. Ostin myös yhden modernin ristipistolehden. Kivoja hommia siinäkin! Pysykää kanavalla, Vintageperjantai palaa tulevaisuudessa.

2 kommenttia:

  1. Vielä kiireisempi (laiskempi) kätevä emäntä ostaa kirpparilta valmiiksi ristipistellyn pöytäliinan ja teurastaa siitä vaatteen osat ;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tästä pitäis melkeen nähdä esimerkkejä!!

      Poista