torstai 7. heinäkuuta 2016

Kesäloma 2016: Roadtrip Suomi

Tilanne on nyt seuraava: ensinnäkin ajattelen jostain syystä koko ajan ilmaisua "tilanne on nyt seuraava". En tiedä mistä se on putkahtanut. Toiseksi, loma on ohi. Ensimmäinen työpäivä oli rankka, mutta seuraavana olin jo unohtanut, että olin missään lomalla ollutkaan. Kolmanneksi: vaikuttaa siltä, etten saa yhtään käsityötä valmiiksi ennen kuin olen punnertanut tämän lomapostauksen ilmoille.

Kesälomasuunnitelmana oli ajaa asuntoautolla Norjan lappiin ja käydä yytsimässä Nordkapp, Euroopan pohjoisin paikka, johon pääsee mannerta pitkin. Sattuikin niin, että matkailijat unohtivat ottaa koiralle rokotukset. Vinkki: tarkista kaikkien matkalle lähtijöiden rokotustarve hyvissä ajoin ennen reissua. Onneksi saimme itsemme innostumaan Suomen ympäri ajelusta aika nopeasti!


Ajoimme ensin Kokkolasta Vaasaan tapaamaan serkkuani, jota en ollut nähnyt suurinpiirtein viiteen vuoteen. Alla kuva Vaasan vankilasta, joka oli sijoitettu meren rantaan.

Serkkuni ei siis asu täällä.

Seuraavana oli karavaanarien pakollinen matkakohde: Keskisen kyläkauppa. En ottanut yhtään kuvaa kun oli niin kurja ilma. Puolisoni halusi välttämättä käyttää Jallulippistä, joka onneksi katosi mystisesti muutaman päivän kuluttua.

Enimmäkseen maisema oli joka paikassa tällainen.
Tuurista päästelimme Savonlinnaan, joka vaikutti oikein mukavalta kaupungilta. Siellä täytyy ehkä mennä käymään uudestaan. Olen aina pitänyt itseäni enemmän meri-ihmisenä, mutta järvimaisema vetosi kyllä sieluuni myös. Ehkä voisin olla sekä järvi- että merihenkinen. Tykkäänhän yhtä paljon kissoista ja koiristakin, vaikka kuulemma pitäisi olla kissa- tai koiraihminen.

Yksi hassu huomio Savonlinnasta: löysimme vain yhden terassin, johon sai viedä koiran. Helsingissä tosi moniin paikkoihin saa viedä ihan sisälle asti.

Emme käyneet Olavinlinnassa sisällä. Siinä ainakin yksi hyvä syy palata Savonlinnaan.

Savonlinnasta ajoimme Juankosken (ei kannata käydä, Juicen patsaskin oli ihan huono), Kuopion ja Sotkamon kautta Kuusamoon. Suomussalmella oli tosi hyvä frisbeegolfrata järven rannalla, Kuusamon tropiikissa aivan surkea.

Kohde, jonka takia ajoimme Kuusamoon, oli Kuusamon suurpetokeskus ja varsinkin maalaava Juuso-karhu. Paikka oli kyllä reissun ehdoton ykköskohokohta! Kannattaa ehdottomasti käydä. Kierroksella opin kaikenlaista karhuista, susista, ketuista ja ilveksistä. Lippukin maksaa vaan kympin!

Reetta-karhu näytti vähän temppuja namin toivossa. Kaikki karhut olivat niiiiiiiiiiiin ihania!
Ajattelimme, että Kuusamostahan on vaan poron kusema Ylläkselle juhannuksen viettoon, mutta olimme hyvin väärässä. Kauheita välimatkoja tuolla pohjoisessa! Varmasti yksikään poro ei virzaa niin pitkälle.

Ylläksellä saimme kuitenkin rentoutua monta päivää ja nauttia perheeni seurasta. Juhannusaattona Ylläksen laella oli jotkut meiningit ja oli kyllä aika siistiä särpiä olutta tunturin huipulla keskiyön auringon paisteessa.

Keskiyön selfie
Siellä se aurinko paisteli läpi yön.
Paluumatkalla vierailin Ranuan eläinpuistossa. Rakkaani jäi pois näistä karkeloista, mikä olikin hyvä, sillä sain katsella eläimiä rauhassa kuskin levätessä autossa.

Jääkarhu Ranuan eläinpuistossa.
Lempieläimeni olivat jääkarhu, ahma, saukko ja vuorisusi. Yritin ehtiä katsomaan jääkarhujen ruokintaa, mutta myöhästyin. Pääsin myöhemmin kuitenkin seuraamaan vuorisuden eli dholen ruokintaa, mikä oli äärimmäisen mielenkiintoista, sillä en ollut aiemmin kuullutkaan kyseisestä uhanalaisesta lajista.

Vuorisudet odottelevat sapuskaa.
Vuorisudet olivat veikeitä otuksia! Toivottavasti ne eivät kuole sukupuuttoon.

Tunturisopuli
Lomakuvia katsellessani huomasin olevani aika laiska kuvaamaan mitään puuhia. Lähes kaikki kuvat esittivät jotain rakennuksia tai eläimiä. Ehkä skarppaan tulevaisuudessa ja koitan irtautua mielenkiintoisista keskusteluista kuvatakseni ihmisiä. Tai sitten en. Ehkä talletan mieluummin hauskat hetket aivoon jatkossakin ja kuvaan sitten jotain muuta.

2 kommenttia:

  1. Hauskan kuuloinen reissue :) Pitää varmaan itsekin miettiä tuollaista läpi Suomen ajelua ensi kesänä. Tänä kesänä ollaan menossa Norjaan (tuntuu olevan useilla aikomuskohteena tänä kesänä jostain syystä). Oslo-Bergen-Ålesund-Oslo -kierrokselle. Jänis ei lähde mukaan, joten oletettavasti meillä on kaikilla rokotukset kunnossa ;

    VastaaPoista